Karl Mantzius Prisen

I maj 2016 uddelte Selskabet for Dansk Teaterhistorie for første gang den nyindstiftede Karl Mantzius Pris.

Prisen uddeles til et teatermenneske, det være sig ‘kunstner, administrator, forsker eller ildsjæl, som gennem sit unikke arbejde for dansk teater har bidraget til teaterhistorien’ – og netop sådan et teatermenneske var Karl Mantzius.

Karl Mantzius (1860-1921) var, udover den første formand for Selskabet for Dansk Teaterhistorie – selv både skuespiller, teaterdirektør, oversætter og forsker – og maler – og i hele sit virke var han en mand, som med intelligens og kunstnerisk indsigt satte sine umiskendelige spor i teaterhistorien.

Prismodtageren hædres med en statue af Mantzius i rollen som Andreas Blegnæb, som han spillede første gang på Det Kongelige Teater i 1909 – to år før han stiftede Selskabet for Dansk Teaterhistorie. Andreas Blegnæb er ikke den skarpeste figur i verdenslitteraturen, men som klovnerolle er han til gengæld skuespillerens svære udfordring på kunsten: det latterlige, sørgmodige og elskelige på én gang – den slags roller der aftvinger respekt når fremstillingen lykkes.

Statuetten er en afstøbning af den originale gipsfigur, skabt af billedhuggeren Axel Locher og venligst udlånt af Teatermuseet i Hofteatret.


Prismodtagere:

  • 2016     Skuespilleren Ghita Nørby
  • 2017     Instruktøren Elisa Kragerup
  • 2018     tidl tv-teaterchef (DR) Bjørn Lense-Møller
  • 2019     Niels Brunse, forfatter og oversætter
  • 2021 Michael Ramløse, dramatiker og teaterleder


Scroll to top